2014. december 1., hétfő

Legyünk jó lakótársak!


A lakásbérlésről már sok mindent elárultunk. Aki követte a bejegyzéseink, már tudja, mire kell figyelni lakáskereséskor, miben kell megegyezni a tulajdonossal, és mit kell fizetni. Az is kiderült már, hogyan keressünk háziállattal lakást. Azonban nem esett még szó a lakótárs kérdéséről.


Sokan, elsősorban fiatalok, egyetemisták az anyagiak csökkentése érdekében úgy döntenek, jobb, ha többen laknak együtt. Olcsóbb is, és a hangulat is jobb lehet. Azonban együtt élni valakivel nem olyan könnyű, mint azt elsőre gondolnánk. Számos semmiségnek tűnő apróság lehet napról napra egyre bosszantóbb. Ha nem figyelünk egymásra, nem tartjuk tiszteletben a másikat, komoly konfliktusok lehetnek, még akár jó barátok között is.


Bosszantó lehet, ha a lakótárs megeszi a másik ételét, vagy épp a sajátját őrzi hetek óta, mely egyre büdösebb.  Célszerű, ha mindenkinek saját polca van a hűtőszekrényben, és zárható különböző színű dobozokban tartja az ennivalóit, esetleg fel is címkézhetjük melyik kié. Figyeljünk arra, mit és mennyi ideig tárolunk, a romlott élelmiszereink dobjuk ki.  Kérdezés nélkül ne együk meg a másik ételét, ha kérjük, biztos szívesen megkínál.

Problémát jelent, ha valaki elhasználja az összes mosogatószert, tisztítószert vagy épp toalett papírt, de sose pótolja. A legjobb, ha ezekre a dolgokra, melyekre szükségünk  van a hétköznapok során,  úgy mint tisztítószerek, illatosító, kukászacskó, wc papír, összeadunk egy havi összeget és abból vásároljuk meg. Így mindenki beszáll a költségekbe.

A tisztálkodási szerek esetén mindenkinek legyen külön polca, vagy kis kosara a fürdőszobában, így elkerülhető, hogy egymásét használjuk el. Ha véletlen kifogytunk a fogkrémből vagy tusfürdőből, ne vegyük el a többiekét engedély nélkül, ha kérünk, biztos kapunk, de ebből ne csináljunk rendszert. Mindenkivel előfordul, hogy elfelejt sampont venni, de másnap pótolja, ha pedig mégis több napig használjuk más tisztálkodási szerét, vegyünk neki egy újat, így nem fogja azt érezni, hogy rajta „élősködünk”.

A rendetlenség szintén bosszúságot okozhat. Ha tele a mosogató koszos edényekkel, tele a kuka szeméttel, rendetlenek a közös terek, koszos a fürdőszoba, akkor senki nem fogja jól érezni magát. Ügyeljünk a rendre és a tisztaságra. Magunk után mindig mosogassunk el, ha mindig rohanunk, ha nincs jobb megoldás, akár eldobható edényeket is használhatunk, de semmiképp se hagyjunk mosatlan edény kupacokat magunk után. Készítsünk beosztás, ki mikor viszi ki a szemetet, de ha mi pakoltunk tele, akkor vigyük le mi. A fürdőben a kádat, zuhanyt mindig öblítsük ki használat után, a hajszálakat is távolítsuk el a lefolyóból. A toalettet is tartsuk tisztán. A közös helyiségek takarítását osszuk fel, ki mikor lesz a soros, de magunk után ennek ellenére is mindig pakoljunk el. Ne várjuk el, hogy más tegyen rendet utánunk.

Előfordulhat, hogy nem találunk valamit. Kerüljük a vádaskodást, lehet, hogy mi voltunk rendetlenek, de akár más is elpakolhatta véletlenül.  Ha féltjük holmijainkat, tartsuk a szobánkban őket, és zárjuk be az ajtót, így nem lesznek kellemetlenségek. Semmiképp se állítsuk be tolvajnak lakótársainkat.

Gondot okozhat a reggeli készülődés is, ha mindenki egyszerre akar bejutni a fürdőbe. Egyezzünk meg, ki mikor mehet, mert másképp kapkodással és bosszankodással fog telni a reggel.


Lakótársakkal együtt lakni igazán jó dolog is lehet. Hiszen nem vagyunk egyedül, van kivel beszélgetni, együtt vacsorázni, vagy szórakozni. Ha odafigyelünk egymásra, és betartunk néhány szabályt, a vitákat is elkerülhetjük. Jó hangulatú vidám társaságban sokkal jobb élni, mint mindig veszekedni olyan dolgok miatt, melyek egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük!